‘Snurken is groot sociaal probleem’

Apart slapen of wonen, niet met vrienden op vakantie kunnen. Veel mensen die snurken hebben daar last van. Snurken kan een medisch probleem zijn, maar ook een groot sociaal probleem. Voor mensen met hun eigen gebit zijn daar goede oplossingen voor. Voor mensen met een kunstgebit was dat tot nu toe lastiger. Tandtechnisch specialist en tandprotheticus Jules van Noort heeft een oplossing gevonden voor mensen met een volledige prothese die snurken en die geen apneu hebben. “Ik wil mensen graag helpen.”

Directe aanleiding voor het ontwikkelen van de MRA is een 30-jarige neef zonder eigen gebit die een vriendin krijgt. “Ze konden niet samenwonen doordat zij geen nachtrust had als ze bij elkaar sliepen. Hij dacht dat hij geen probleem had, omdat hij zelf niks in de gaten had. Achteraf merkte hij wel dat hij er heel erg moe van werd en nu uitgeruster is. Hij woont nu samen en het gaat perfect. Zijn vriendin en hij zijn me heel dankbaar. Ik help nu ook een vrouw die van haar vriend die ze al zeventien jaar heeft te horen kreeg dat hij niet meer kwam slapen vanwege haar gesnurk. En ze mocht niet meer met vriendinnen mee op vakantie vanwege de herrie.”

Geen duur onderhoud

“De apparaten die er al waren voor mensen om over een kunstgebit heen te doen zaten niet comfortabel. De veerdrukte de tong naar beneden waardoor mensen niet goed konden slikken. Bovendien zijn er vaak dure onderhoudskosten aan. Als een prothese beschadigd raakt, past het ook niet meer. Omdat mijn apparaat in plaats van de prothese komt heb je daar geen last van. Je kan er redelijk mee slikken en zelfs een beetje meepraten.”

Helpen

Van Noort rolt ooit het vak in omdat hij handig is met zijn handen. “Mijn vader stuurde me naar de technische school. Daar kwam ik erachter dat ik met mijn handen wil werken in plaats van machines. Mijn moeder kende iemand die tandtechniek deed en dacht dat dat wel iets voor mij was. Ik liep drie dagen op een tandtechnisch laboratorium, en toen besloot ik dat te gaan doen. Ik nam me voor na tien jaar een eigen praktijk te beginnen.

”In 1978 opent van Noort inderdaad een eigen praktijk. In 2016 studeert hij af ook als tandprotheticus. “Ik liep tegen dit probleem aan in mijn praktijk en dacht ga ik dat op mijn oudedag nog doen? Maar ik wil mensen graag helpen!”

Experimenteren

De Eindhovenaar is gespecialiseerd in kroon- en brugwerk en kunstgebitten. Hij hoort bij een van de eersten die met de digitale prothese werkt en maakt 3D-kunstgebitten. Daarnaast besloot hij te gaan experimenteren met de MRA (anti-snurkbeugel). Jules van Noort: “Voor mensen met een prothese was er tot nu toe alleen iets wat niet lekker zat en duur was in onderhoud. Ik heb de firma die MRA’s maakt gevraagd of ze er een konden maken die zonder prothese gedragen kan worden, dus rechtstreeks over het blote tandvlees gaat. De mensen op wie ik het heb getest zijn erg enthousiast. De kosten hebben ze er wel voor over voor wat ze ervoor terug krijgen. Van de 10 mensen die snurken hebben er drie apneu en de andere zeven een sociaal probleem. Ik wil dat mensen weten dat ze hiermee niet hoeven rond blijven lopen. Er is een oplossing voor te vinden.”