Gediplomeerd tandtechnisch specialist
Jules van Noort studeerde vorig jaar af aan de faculteit Gezondheidszorg van Hogeschool Utrecht waar hij een vierjarige (deeltijd) opleiding volgde voor tandprotheticus.
“Ik was al gespecialiseerd in kroon- en brugwerk/kunst- gebitten, maar had de behoefte aan een totaal nieuwe uitdaging” zegt Jules. “Tijdens mijn opleiding kwam ik er achter dat ik graag met ouderen wil werken. En dan met name die doelgroep wil bereiken die met ouderen te maken heeft. Daarbij denk ik aan mensen in de thuiszorg, mantelzorgers of bijvoorbeeld familie.
Bijna iedereen weet hoe het zit als ouderen slecht kunnen zien of horen, maar over een goed passend kunstgebit weet bijna niemand iets.”
Jules wil zich vooral richten op ouderen met een totaal gebit. “Mensen weten vaak helemaal niet hoe het met hun prothese is gesteld. Met een (goed) passend gebit kun je beter kauwen. Daardoor worden je hersenen getraind. Het zorgt voor een goede doorbloeding en helpt gezondheidsklachten te verlagen. De juiste prothese is de basis van een goede gezondheid.”
Jules werkt momenteel samen met drie collega’s aan een presentatie hoe ze deze doelgroep het beste kunnen bereiken. “Mensen geven vaak (onbewust) signalen af dat hun gebit niet goed zit. Wij willen in kaart brengen waar je op moet letten zodat je kunt ingrijpen. Als je ouder wordt, slinkt je kaak. Je prothese blijft hetzelfde waardoor je bijvoorbeeld een ’lage’ beet krijgt. Met alle gevolgen vandien.”
“In verpleeghuizen weet men wel hoe belangrijk goed onderhoud aan een prothese is”, gaat Jules verder. “Het is vooral de groep die thuis zit, die daar niet bekend mee is. In de meeste gevallen, werk ik vanuit mijn praktijk, maar als het echt niet anders kan, kom ik bij iemand thuis. Wat ook een enorme verbetering is, dat ik met andere processen (digitaal) werk. De protheses die ik maak zijn niet meer kapot te krijgen. Je hebt niet meer te maken met zwarte randen en of verkleuringen. Ook losse tanden is verleden tijd. Is je prothese op één of manier onvindbaar? Eén druk op de knop en er is een nieuwe.”